Οι πυρκαγιές στην Αμαζονία της Βραζιλίας αυξήθηκαν κατά 13% τους πρώτους εννέα μήνες του 2020 σε σχέση με έναν χρόνο πριν καθώς η περιοχή του τροπικού δάσους υφίσταται τις χειρότερες πυρκαγιές μέσα σε μια δεκαετία, σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας διαστημικών ερευνών Inpe που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.
Οι δορυφόροι κατέγραψαν τον Σεπτέμβριο 32.017 σημεία ανάφλεξης (hot spots) στο μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον κόσμο, μια αύξηση 61% σε σχέση με το ίδιο μήνα το 2019.
Πέρυσι τον Αύγουστο, οι φωτιές στην Αμαζονία είχαν γίνει πρώτη είδηση παγκοσμίως και προκάλεσαν επικρίσεις από διεθνείς ηγέτες όπως ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε πει πως η Βραζιλία δεν κάνει αρκετά για να προστατεύσει το τροπικό δάσος.
Προχθές, Τρίτη, ο Δημοκρατικός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κάλεσε για μια παγκόσμια προσπάθεια να συγκεντρωθούν 20 δισεκ. δολάρια προκειμένου να σταματήσει η αποψίλωση της Αμαζονίας και απείλησε τη Βραζιλία με «οικονομικές συνέπειες» τις οποίες δεν προσδιόρισε εάν δεν «σταματήσει να καταστρέφει το δάσος».
Ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου επέκρινε τον Μπάιντεν για το σχόλιό του το οποίο χαρακτήρισε «άνανδρη απειλή» στην κυριαρχία της Βραζιλίας και «καθαρή ένδειξη περιφρόνησης».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Inpe, το 2019 οι πυρκαγιές αυξήθηκαν κατακόρυφα τον Αύγουστο και τον επόμενο μήνα μειώθηκαν σημαντικά, ωστόσο η φετινή κορύφωση είχε μεγαλύτερη διάρκεια. Τόσο ο Αύγουστος όσο και ο Σεπτέμβριος του 2020 έφθασαν ή ξεπέρασαν το περυσινό μηνιαίο υψηλό.
«Είχαμε δύο μήνες με πολλές πυρκαγιές. Είναι ήδη χειρότερα από πέρυσι», δήλωσε η Άνε Αλενκάρ, επιστημονική διευθύντρια του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών Ερευνών της Βραζιλίας (IPAM).
«Θα μπορούσε να γίνει χειρότερο αν η ξηρασία συνεχιστεί. Είμαστε στο έλεος της βροχής.»
Φέτος η Αμαζονία διέρχεται μια πιο δριμεία εποχή ξηρασίας σε σχέση με πέρυσι, γεγονός το οποίο οι επιστήμονες αποδίδουν εν μέρει στην υπερθέρμανση στον τροπικό Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό που απομακρύνει την υγρασία από τη Νότια Αμερική.
Ολόκληρη η Αμαζονία, που εκτείνεται σε εννέα χώρες, έχει αυτή τη στιγμή 28.892 ενεργές πυρκαγιές, σύμφωνα με έναν μηχανισμό επιτήρησης πυρκαγιών που χρηματοδοτείται εν μέρει από τη διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ, τη NASA.
Οι πυρκαγιές τον Σεπτέμβριο δεν κατέκαυσαν μόνο πρόσφατα αποψιλωμένες περιοχές και αγροτική γη, όπου κτηνοτρόφοι βοοειδών τις προκάλεσαν για να καθαρίσουν τη γη, αλλά καίνε όλο και περισσότερο παρθένο δάσος, μια ανησυχητική τάση που σημαίνει ότι το τροπικό δάσος γίνεται ξηρότερο και πιο επιρρεπές στην πυρκαγιά.
Περίπου το 62% των μεγάλων πυρκαγιών της Αμαζονίας σημειώθηκαν σε δάση τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με ‘μόλις’ 15% τον Αύγουστο, σύμφωνα με μια ανάλυση δορυφορικών εικόνων από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα τις ΗΠΑ, Amazon Conservation.
Η υπερθέρμανση του Βόρειου Ατλαντικού προκαλεί επίσης ξηρασία στο βραζιλιάνικο Παντανάλ, τον μεγαλύτερο υγρότοπο στον κόσμο, όπου φέτος σημειώθηκαν περισσότερες πυρκαγιές από οποτεδήποτε άλλοτε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Inpa.
Μια ανάλυση του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Ρίο ντε Ζανέιρο έδειξε πως το 23% των υγροτόπων, όπου βρίσκεται ο πιο πυκνός πληθυσμός των ιαγουάρων, έχει καεί.
«Η Βραζιλία καίγεται», ανέφερε σε μια δήλωση η Κριστιάν Ματσέτι, υπεύθυνη εκστρατειών για το δάσος στο παράρτημα της οργάνωσης Greenpeace στη Βραζιλία.
Πηγή: ΑΠΕ